Фасцинација музичким простор-временом: клавирска дела Бранке Поповић (Solitude – Self Reflections, Within a Dense Molecular Cloud и Од Рејлија до Мија)

  • Мина Божанић Докторанд, Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности, Катедра за музикологију
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.5937/10.5937/newso23061097B
Кључне речи: Бранка Поповић, клавирска музика, музичко простор-време, перцепција музичког дела, музичка анализa

Сажетак

Клавирска дела Бранке Поповић (1977) се издвајају као једна специфична и засебна целина, како у опусу саме композиторке, тако и у оквиру српске музике XXI века. Питање односа композиторке према музичком простор-времену, тој специфичној и дубоко скривеној структури музичког дела, која се ишчитава непосредно, током слушања и посредно, током анализе дела чини се круцијално значајним за разумевање и тумачење ауторкиних клавирских остварења. Под претпоставком да се композиторкин однос према музичком простор-времену превасходно одвија у сфери несвесног и интуитивног, потребно је и на основи интерпретативне музичке анализе приступити откривању тих скривених места која показују на који начин се музичко простор-време еманира, у овом случају, у клавирском писму Бранке Поповић. Приликом анализе, указује се на оне ауторкине композиционе поступке којима се на специфичан начин сапостављају и ‘регулишу’ различите музичке ‘димензије’, односно музичке компоненте и њихове елементе (пре свега ритам, тембр или боју, хармонију, мотивско/тематско структурирање и динамику) у обликовању музичког простор-времена.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Мина Божанић, похађа докторске академске студије на ФМУ у Београду. До сада објављивала радове у часописима Нови звук (2015, бр. 46; 2016, бр. 47), Зборник Матице српске за сценске уметности у музику (2016, бр. 55), Зборник Академије уметности у Новом Саду (2016, бр. 4), Музика (Сарајево, 2016). Излагала је на научним скуповима и округлим столовима у Београду (2013, 2014, 2015, 2016), а била је ангажована и као један од сарадника на два капитална издања: Историја уметности у Србији ХХ век (III том, ур. др Мишко Шуваковић, 2014) и Српска енциклопедија (Tом 3, књ. 1).

 

Објављено
2023-09-17