СТВАРАЛАШТВО ИСИДОРЕ ЖЕБЕЉАН преглед, подела, специфичности и значај (II)

  • Борислав Чичовачки Универзитет у Крагујевцу Филолошко-уметнички факултет
Кључне речи: Исидора Жебељан, оригиналност, поруџбине, опере, непредвидиви ток музичке садржине, музичко изненађење, елементи народне музичке традиције, популарна музика

Сажетак

С обзиром на изузетан интернационални значај стваралаштва Исидоре Жебељан, у раду је прво приказана суштина тог значаја, са указом на најважније уметничке домете Исидорине музике, као и на посебности које су имале директан утицај на убедљив продор српске музике на међународну сцену. Посебно су потом анализиране три фазе Исидориног стваралаштва, са приказом најважнијих дела и најспецифичнијих карактеристика оригиналности Исидорине музике, уз релевантне биографске чињенице.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Borislav Čičovački je diplomirao i magistrirao obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a usavršavao se i na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je biologiju. Muzikologiju je doktorirao na Univerzitetu u Amsterdamu. Održao je solističke i kamerne koncerte širom Evrope i u Izraelu, i nastupao kao solista sa Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, i drugim orkestrima. Premijerno je izveo oko osamdeset kompozicija srpskih, holandskih i nemačkih kompozitora. Diskografska kuća Oboe Classics iz Londona objavila je njegov solistički CD sa delima Isidore Žebeljan. U Holandiji je objavio jedanaest knjiga romana i zbirki pripovedaka. Režirao je prvu srpsku produkciju opere Maratonci Isidore Žebeljan, 2o23. godine.  Napisao je libreta za pet opera Isidore Žebeljan. Na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu radi kao profesor oboe i kamerne muzike.

Објављено
2023-09-17