The Legend of Ohrid – Reception of Balletization of the Dance Tradition

  • Амра Латифић Универзитет Сингидунум у Београду, Факултет за медије и комуникације
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.5937/newso2158173L
Кључне речи: балет, балетизација, народна традиција, фолклор, модернистичко, постмодернистичко, антрополошко, синкретизам

Сажетак

У раду се разматрају тумачења кореографских аспеката различитих верзија извођења балета Охридска легенда Стевана Христића. У кореографијама овог балета, балетска лексика се комбинује са фолклорним мотивима, користећи принцип балетизације фолклора. Овакав кореографски приступ произвео је на балетској критичарској сцени плурализам мишљења – од осавремењивања фолклорних елемената до ставова да дело ипак припада традиционалној балетској кореографској структури. Плурализам мишљења даје могућност за отварање нових приступа у тумачењу саме кореографије. У овом раду је третиран антрополошки приступ, базиран на укрштању различитих стилова игре.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Амра Латифић рођена је 1980. године у Београду. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду на Катедри за руски језик и књижевност и на Факултету драмских уметности у Београду на Катедри за глуму. Докторирала је 2006. године на Интердисциплинарним студијама при Ректорату Универзитета уметности у Београду, са темом из области руске авангардне уметности. Објавила је књиге: Парадигме руске авангардне и постмодерне уметности (Чигоја штампа, 2008); Идеја о глуми: перформативни артекосмизам (Чигоја штампа, 2011), Космополитски сјај београдског белог балета (Чигоја штампа, 2018); Живот без компромиса за уметност и мир. Јелена Шантић: есеји, записи, коментари (Фондација Јелена Шантић, Група 484, Историјски архив Београда, 2021). Превела је књигу са руског језика аутора Михаила Епштејна Сола Аморе (Љубављу само) (Центар за медије и комуникације Факултета за медије и комуникације, 2010). Објавила је многе стручне радове из области уметности у страним и домаћим часописима, учествовала је на бројним трибинама и међународним фестивалима из области културе и уметности. Стручно се усавршавала у Русији и Италији. Сада је запослена као ванредни професор на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум у Београду, где предаје предмете из области визуелних комуникација, културе, уметности, глуме, јавног наступа.

Објављено
2021-12-31