(Ре)Позиционирање уметничке музике у савременом традиционалном и дигиталном масмедијском/радијском контексту

  • Марија М. Каран University of Arts in Belgrade, Faculty of Music
Кључне речи: масмедиј, радио, дигитално, интернет, глобална мрежа, уметничка музика, музичко уређивање, масмедијска култура, аудиторијум

Сажетак

Овим радом разматрају се, актуелизују и проблематизују заступљеност и третман уметничке музике у контексту савременог масмедијског радијског дискурса, у његовим традиционалним и дигиталним/интернет форматима. Теза која се заступа јесте да је разумевање садржине високе културе и уметничке музике кључно за друштвени и културолошки напредак аудиторијума и да подразумева, с једне стране, јасна становишта ствараоца дела уметничке музике и, са друге стране, доживљај реципијената тј. аудиторијума. У овом контексту, традиционални и дигитални масмедији морају и даље деловати као главни проводници/медијуми музичког стваралаштва. Кроз призму уметничке музике у радио етру, детектују се видови и начини деловања савремених (мета)масмедија, као и ефекат рецепције елемената масовне/масмедијске културе на аудиторијум. Критичко-аналитичко-интерпретативним методом тумачи се феномен уметничке музике на радију и даје допринос истраживању утицаја на аудиторијум музиком, као кључним параметром масмедијског дискурса.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Др Марија М. Каран свој професионални пут у области масмедија и теорије медија гради од 2000. године. Од 2019. је хонорарни предавач на Факултету музичке уметности у Београду и предавач сарадник на интердисциплинарним мастер студијима Теорија уметности и медија Универзитета уметности у Београду. Континуирано учествује на међународним и домаћим конференцијама и симпозијумима и објављује радове из области теорије медија. Радила је као музички супервизор на филмским и телевизијским пројектима, као аутор, новинар, уредник и музички директор комерцијалних радио станица, асистент директора и уредник програма Музике омладине Београда, музички и медијски консултант. Стални је стручни сарадник музичког интернет портала Headliner.rs.

Објављено
2021-01-29