Као да је било некад. O композицији "…and I need a room to receive five thousand people with raised glasses… or …what a glorious day, the birds are singing ’halleluia’…" Ане Соколовић

  • Ивана Миладиновић Прица Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности, Катедра за музикологију
Кључне речи: постмодернизам, игра, симулација, Ана Соколовић, Екатарина Велика

Сажетак

У тексту се разматра остварење за велики камерни ансамбл …and I need a room… (2013) српско-канадске композиторке Ане Соколовић, које је инспирисано песмама београдске рок групе Екатарина Велика (ЕКВ). Посвећено екс-југословенској урбаној генерацији осамдесетих, ово остварење има јединствено место у ауторкином опусу по томе што, с једне стране, отвара свет сећања на сопствену младост, док, са друге стране, одашиље поруку о великом симболичком капиталу који носи музика ЕКВ-а и све оно што она за њу представља. Композиторкина егзистенцијална повезаност с музиком једног од најутицајнијих рок састава у бившој Југославији оставила је трагa у самом стваралачком поступку који актуализује принцип постмодернистичке игре, а чији је резултат заправо пражњење значења референтног материјала поступком који симулира рад у електронском медију.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Ivana Miladinović Prica, Ph.D., musicologist, a Teaching Assistant at the Department of Musicology of the Faculty of Music, University of Arts in Belgrade, and Secretary of the bilingual journal New Sound International Journal of Music.

Објављено
2020-07-19