РЕЏЕП-РЕЧКО МЕЂЕДОВИЋ КАО РЕПРЕЗЕНТАТИВАН НОСИЛАЦ ВОКАЛНО-ИНСТРУМЕНТАЛНЕ ПРАКСЕ ПАЗАРСКЕ ПЕСМЕ

  • Сања Ранковић Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности, Катедра за етномузикологију
  • Здравко Ранисављевић Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности, Катедра за етномузикологију
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.5937/newso2463077R
Кључне речи: пазарска песма, Реџеп-Речко Међедовић, Нови Пазар, ђумбуш, биографија

Сажетак

Реџеп-Речко Међедовић је носилац пазарске песме као елемента традиционалног музичког наслеђа у Новом Пазару. Почевши од седамдесетих година XX века до данас Међедовић изводи пазарске и друге песме уз пратњу жичаног инструмента – ђумбуша, на свадбама, игранкама и другим окупљањима, уживајући велику популарност у локалној заједници. За потребе овог рада спроведено је неколико теренских истраживања у Новом Пазару, од 2011. године до данас, када су прикупљени драгоцени етнографски подаци и снимљена вредна музичка грађа. Међедовићеве инерпретације и сведочења помогла су дефинисању парадигматских карактеристика пазарске песме, као поджанра градске музике у Србији, односно бољем разумевању њене семантике у актуелној пракси.

Биографије аутора

##submission.authorWithAffiliation##

Сања Ранковић је ванредни професор традиционалног певања на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду. Теме њеног етномузиколошког интересовања су из области примењене етномузикологије, као и традиционалног певања. Одржала је бројна предавања, семинаре, концерте и радионице у земљи и иностранству.
Скоро три деценије сарађује са Ансамблом народних игара и песама Србије „Коло“ и креира вокалну праксу ове уметничке институције. Ауторка је четири књиге, као и великог броја научних радова објављених у националним и међународним часописима и зборницима Поред тога, реализовала је две целовечерње музичко-сценске представе које је Ансамбл „Коло“ извео у Народном позоришту у Београду.
Сања Ранковић је члан Управног одбора Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС), Српског етномузиколошког друштва, ICTM-a (International Council for Traditional Music), Уметничког савета Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ и Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“.

##submission.authorWithAffiliation##

Здравко Ранисављевић је запослен у звању доцента за ужу научну област етнокореологије на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду. Председник је Управног одбора Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС) и члан Уметничког савета Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“. Учествовао је у изради номинацијског досијеа Коло: традиционална народна игра у Србији, за упис овог елемента на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Члан је ICTM-a (International Council for Traditional Music), реномираног међународног удружења за проучавање традиционалне музике и плеса. Аутор је и уредник различитих писаних, двд и аудио издања из области примењене етнокореологије и учесник бројних етнокореолошких етномузиколошких симпозијума и семинара у земљи и иностранству. Тренутно обавља функцију вршиоца дужности директора Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло”.

Објављено
2024-08-12