КАМЕРНА МУЗИКА СИЛАРДА МЕЗЕИЈА И ДИФЕРЕНЦИРАНЕ ПОДУДАРНОСТИ ФАКТУРНИХ СЛОЈЕВА У ЊЕНОМ ТОНСКОМ СЛОГУ (II)

  • Немања Совтић Универзитет у Новом Саду, Академија уметности, Катедра за музикологију и етномузикологију
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.5937/newso22059105S
Кључне речи: Силард Мезеи, диференциране подударности, истоветност, истоврсност, разноврсност, супротност

Сажетак

Поглед на морфологију музичког језика војвођанског композитора Силарда Мезеија открива различита уодношавања фактурних слојева. На узорку од петнаест Мезеијевих камерних композиција извршено је апстраховање структурне основе њиховог тонског слога и типолошко разврставање на четири фундаментална начина ко-егзистирања слојева фактурe. Ови модалитети дефинисани су као диференциране подударности. Изабрана синтагма не реферише на математичко-логичко значење подударности, већ на ресемантизацију тог појма у контексту догађајно-објектне реалности музичког простор-времена. Иако нити једна од ове четири врсте подударности није специфична само за музички свет Силарда Мезеија, чињеница да се оне у стваралаштву овог композитора јављају у релативној сразмери даје назнаке о специфичним идејним стремљењима укљученим у поетичку раван дела.       

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Dr Nemanja Sovtić (1984) je muzikolog i trombonista iz Novog Sada. Doktorirao je muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Docent je na Katedri za muzikologiju i etnomuzikologiju Akademije umetnosti UNS. Član je Odbora Odeljenja za scenske umetnosti i muziku Matice srpske i UO Muzikološkog društva Srbije. Autor je monografskih studija Miroslav Čangalović: pevač–glumac (Srpsko narodno pozorište
i Matica srpska, 2021) i Nesvrstani humanizam Rudolfa Bručija – kompozitor i društvo samoupravnog socijalizma (Matica srpska, 2017), kao i zbirke studija, članaka i eseja Muzikologija kao čitalački refleks (Akademija umetnosti Novi Sad, 2014). Objavio je dvadeset radova u stručnim časopisima i tematskim zbornicima.

Објављено
2022-07-07