Женско лидерство у оквиру професионалних ансамбала народних игара и песама у Србији

  • Мирјана Закић Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности, Катедра за етномузикологију
  • Сања Ранковић Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности, Катедра за етномузикологију
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.5937/newso23062109Z
Кључне речи: женско лидерство, Олга Сковран, Снежана Јовановић, Ансамбл „Коло“, Ансамбл „Венац“

Сажетак

Сагледавање женског лидерства у овом раду биће остварено разматрањем професионалних биографија двеју жена које су у функцији директора управљале сценским представљањем народне игре и музике у Србији. Једна од њих је Олга Сковран, која је утемељила фолклорни професионализам у Србији и региону и основала Ансамбл „Коло“ у коме је била директорка од 1948. године до 1965. године. Друга жена је Снежана Јовановић, која је од 2013. године све до данас на челу Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице. У раду ће бити сагледане професионалне позиције ове две женске фигуре које су радиле у историјски различитим временима. Поред тога, посебна пажња посвећена je дефинисању лидерства у оквиру две временске и просторне димензије, као и компетенција које су неопходне за руковођење професионалним ансамблом у специфичним политичким, економским, уметничким и другим условима.

Биографије аутора

##submission.authorWithAffiliation##

Мирјана Закић је дипломирала на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности где је одбранила и магистарски рад на тему „Инструментално и вокално-инструментално наслеђе Заплањског краја у светлу традиционалног музичког мишљења“, као и докторску дисертацију „Обредне песме зимског полугођа – систем звучних знакова у у традицији југоисточне Србије“. Од 1990. године запослена је на Факултету музичке уметности у Београду. Имала је функцију продекана на Факултету музичке уметности
(2012-2015). Од 2018. године је руководилац Катедре за етномузикологију Факултета музичке уметности.
Ауторка је четири књиге, као и великог броја научних радова објављених у националним и међународним часописима и зборницима. У сфери њеног научног интересовања су: обредна музика, инструментална музика, музичка семиотика, однос између текста и контекста. Председник је Српског етномузиколошког друштва.

##submission.authorWithAffiliation##

Сања Ранковић је ванредни професор традиционалног певања на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду. Теме њеног етномузиколошког интересовања су из области примењене етномузикологије, као и питања вокалнe праксe. Одржала је бројна предавања, семинаре, концерте и радионице у земљи и иностранству. Скоро две деценије je сарађивала са Ансамблом народних игара и
песама Србије „Коло“ и креирала вокалну праксу ове уметничке институције. Ауторка је три књиге и две целовечерње музичко-сценске представе које су изведене у Народном позоришту у Београду.

Објављено
2024-01-24
Секција
Articles